maandag 28 december 2020

Jaarwisseling 2020-2021 en veranderingen na 1 januari

Wij wensen iedereen een goed en gezond begin van 2021, en we hopen op een 'beter jaar' waarin het coronavirus ons minder in de greep zal houden. Al moeten we hoe dan ook verder en dankbaar zijn voor elke dag de de Heer ons geeft. Want juist als dierbaren ons ontvallen vanwege dit virus, voelen we nog meer wat het is om te mogen leven en (redelijk) gezond te zijn. Het is niet zo vanzelfsprekend. In die zin wil de coronacrisis ons misschien iets leren, hoe zwaar het soms ook is.

Vieringen jaarwisseling

  • Op Oudjaar is niet de traditionele avondviering met Mannenkoor Lambardi. Om het het eenvoudig te houden, is er alleen de gewone ochtendmis om 9:00.
  • Op Nieuwjaar is er alleen de viering in de Lambertuskerk om 11:00. Er zijn geen andere vieringen die dag.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Veranderingen na 1 januari

Vieringen op zondag

  • In de Jozefkerk vervalt de toegevoegde viering van 8:30.
  • In de Lambertuskerk vervalt de toegevoegde viering van 10:00.

Het blijkt dat beide vieringen zeer matig worden bezocht en dat er best ruimte is om de kerkgangers van die vieringen in de andere missen te ontvangen. Bovendien is er weinig 'personeel' om deze vieringen goed te verzorgen.

Niet gezond: thuisblijven en niet langer eigenwijs zijn!

We moeten helaas constateren dat er in de vieringen nog zeer kwetsbare kerkgangers blijven komen. Ondanks klachten, veelvuldig doktersbezoek, een broze gezondheid tóch komen, is gewoon eigenwijs en onverantwoord. Uiteraard verlangen we naar de Heer in de Eucharistie, maar… wij brengen de communie wel bij u thuis als u dat wilt. De halve katholieke wereld kijkt nu tijdelijk naar TV en laptops vanwege coronamaatregelen. Wij bieden veel kansen in onze parochie. Meer dan elders. Maar dat wil niet zeggen dat naar de kerk komen vanzelfsprekend is en ieder voor zich zelf uitmaakt dat ze best kunnen komen. De regering roept mensen niet voor niets op, om thuis te blijven en niet vaker de deur uit te gaan dan strikt nodig. Dat het desondanks overal druk is, is geen reden om dan zelf ook maar te doen wat we willen. God is de belangrijkste, maar het is ook een daad van naastenliefde om soms niet te gaan. Je gaat niet voor jezelf alleen, je bent ook verantwoordelijk voor gezondheid en welzijn van anderen!

Wij verwachten dus nu echt dat mensen met een broze gezondheid thuis blijven tot ze gevaccineerd zijn en/of de coronacrisis voorbij is. Zoals het nu gaat krijgen we in dit land corona niet onder controle, lockdown of niet.

Dit moet anders en wij gaan als parochie mensen serieus aanspreken op hun gedrag als:

  • ze zichtbaar niet gezond zijn en tóch komen
  • ze onvoldoende afstand houden of geen mondkapje dragen als dit verplicht is
  • ze in de kerk omwille van welke reden dan ook niet in de bank plaats (kunnen) nemen
  • ze zich niet aan de looproutes houden of deze blokkeren door te staan buurten of daar plaats te nemen.

Wij nemen als parochie geen genoegen meer met eigenwijs gedrag. We vieren samen, maar nemen ook verantwoordelijkheid voor elkaar. Wie dat zelf niet inziet, moeten daarop dan worden aangesproken. Bij deze.

Parochiekantoor

Het parochiekantoor blijft gedurende de lockdown periode van de overheid volledig gesloten.

Op woensdag en donderdag zijn wij telefonisch beperkt bereikbaar, van 9:30-12:00 u. Wij verzoeken iedereen zoveel mogelijk alles per mail te doen, op parochie@heiligelambertus.nl.

Vanwege trieste personele veranderingen op kantoor, zal de openstelling van het kantoor na de lockdown opnieuw worden bekeken.