donderdag 15 oktober 2020

Is uw eigen kerk dicht? Kunt u dan in de Lambertusparochie naar de eucharistie?

Helaas, het antwoord is nee. Wij weten dat er in verschillende parochies helemaal geen weekendvieringen zijn. Pastoors zijn vrij om te kiezen hoe ze de coronaregels van de bisschoppen invullen, en sommigen willen geen nee verkopen als er maar dertig mensen mogen komen. Dus dan is de kerk helemaal dicht, voor iedereen.

Het is met zo’n keuze als met een wegafsluiting. Gooi je de ene hoofdweg dicht, gaat het verkeer zijn weg zoeken. En dan wordt het dus loeidruk op andere hoofdwegen, of zelfs in de buitenwijken.

Wij begrijpen het verlangen van mensen naar de eucharistie. Maar wij hopen dat u ook begrijpt dat de Lambertusparochie in deze periode niet in staat is, óók nog parochianen van elders onderdak te verlenen. Wij moeten alle zeilen bijzetten om in vijf weekendvieringen de vaste kerkgangers een plaats te geven. Met maximaal dertig aanwezigen is dat een enorme opgave. Wij zouden graag gastvrij willen zijn, maar kúnnen nu echt geen extra mensen binnen laten. Vol is vol. Géén introducees, geen familieleden extra, geen parochianen van elders. Sorry.

Wij roepen iedereen die dit leest op, om met begrip en verantwoordelijkheid te handelen. Spreek uw eigen herders aan op hun keuzes, maar breng niet de buurtparochie in de problemen. Wij kunnen, als u toch komt, aan uw neus niet zien dat u van elders komt. Wij kunnen hooguit zien dat u gewoonlijk niet in onze kerk komt. Wij kunnen en willen niemand de toegang weigeren.

Maar het is met de aantallen kerkgangers als met de besmettingen. Wij doen (net als de premier) een beroep op uw eigen verantwoordelijkheid en gezond verstand. Als we de aantallen kerkgangers op een aangename manier naar de vereiste dertig kunnen terugbrengen, is dat wel zo prettig. Als we onze verantwoordelijkheid niet nemen, gaat het net zo als in onze samenleving: dan moeten we beperkingen opleggen. Dat is nooit leuk. Maar net als met het virus, is niet de overheid de schuld van strenge maatregelen, maar het gedrag van mensen.