maandag 30 december 2024

Vieringen jaarwisseling: Zalig Nieuwjaar

Oud en Nieuw hebben in de Kerk eigenlijk geen grote status. 

Op Oudjaar wordt op de kalender de H. Silvester gevierd, een heilige die weinig mensen kennen. In Duitsland heet Oudjaar wel algemeen 'Silvester (abend)' met allerlei feest-arrangementen. 

Nieuwjaar, de octaafdag van Kerstmis, was de dag van de 'Besnijdenis des Heren,' een gedachte die ons niet direct tot devotie en aanbidding brengt, maar die wel de traditie is in de Joodse godsdienst: op de achtste dag worden mannelijke kinderen nog steeds besneden. Paus Paulus VI vond dit niet zo'n aansprekend feest meer en voerde voor 1 januari een nieuw hoogfeest in: 'Maria, Moeder van God'. Een titel die vol betekenis is, want de Kerk getuigt daarmee over Jezus dat Hij én volledig mens is (geboren uit Maria) én volledig God (voortgekomen uit de Vader door de Geest). Maria is de moeder van de volledige Christus, moeder van de menselijk natuur én moeder van de goddelijke natuur. We vieren dus Maria, maar vooral ook de eenheid van Jezus als God en mens.

Voor het gevoel van de mensen is de overgang van het ene naar het andere jaar iets bijzonders. Naar Chinees gebruik verjagen we de demonen met vuurwerk, maar dat is geen christelijke gedachte. Christenen denken meer aan Gods zegen in de tijd, juist nu de Geboorte van Jezus onze tijd geheiligd heeft. Daarom danken we God op Oudjaar en vragen we om zegen op Nieuwjaar. Al geloven we dat voor God vooral de eeuwigheid telt.

Oudjaar: er is geen speciale avondviering in de Jozefkerk! Er is wel de gewone eucharistieviering in de ochtend, in de Jozefkerk om 9:00.

Nieuwjaar: er is om 11:00 alleen een viering in de Lambertuskerk, niet in de andere kerken.

Moge de Heer u zegenen in 2025!