vrijdag 26 mei 2023

Gooi Helmond niet op slot! (En onze Lambertuskerk…)

Er is in Helmond veel te doen over de ‘Mobiliteitsvisie 2040’ die met name door wethouder Bonte (GroenLinks) namens het college van B&W wordt gepromoot.


Deze week kunt u daar alles over lezen in Weekkrant de Loop (klik HIER) 

Wij steunen het verzet tegen deze visie

Het is terecht dat er, zowel vanuit burgers, de politiek als de ondernemers in de stad, breed verzet ontstaat tegen de plannen. Je kunt één vorm van mobiliteit (de auto) niet zo rigoureus verbannen uit het leven van mensen, en de rekening van zo'n ingreep bij de burgers, ondernemers (of in ons geval de kerk) neerleggen. Het leven in de binnenstad van Helmond is gebouwd op normale bereikbaarheid. Dat is een kerntaak van de overheid, en die overheid moet betrouwbaar en rechtvaardig handelen. Er mag of moet soms iets veranderen, maar altijd volgens de weg der geleidelijkheid, rekening houdend met belangen van allen. Dat is meer dan een college-akkoord en een meerderheid in de raad: dat gaat over mensen en hun rechten. Dat gaat over fatsoen en billijkheid.

Wij zijn als gelovige mensen voor duurzaamheid, een goed (leef-)milieu en goed omgaan met de Schepping, ons door God gegeven. Wij zien net als ieder weldenkend mens graag meer bomen en groen in de binnenstad. Wij zijn voor reductie van CO2 en fijnstof. Niemand is blij met de Kasteeltraverse en overal glimmend blik. De weg naar een groener Helmond is echter niet de revolutionaire en eenzijdige visie die het gemeentebestuur bij monde van wethouder Bonte nu neerlegt. Er zijn ook andere belangen dan alleen de natuur of regelgeving. Vrijheid is ook een groot goed, ons door God gegeven. Daar hoort recht op bezit en vrijheid van beweging bij. Eigenaren van huizen, kerken en bedrijven zijn serieuze belanghebbenden. Bij beleidsmakers moeten hun belangen worden afgewogen tegen de ideeën rond vergroening. Die balans lijkt zoek in de mobiliteitsvisie en dan wordt mensen onrecht. aangedaan. 

We moeten ook opkomen voor zieke en kwetsbare mensen. De mobiliteitsvisie van de Gemeente lijkt geschreven door en voor sterke, rijke, gezonde mensen, en vergeet de realiteit van mensen die vaak buiten hun schuld niet meekomen. Omdat ze niet kúnnen. Omdat ze nog meer parkeergeld echt niet meer kunnen opbrengen. Het is te simpel om tegen iedereen te zeggen: 'ga maar fietsen'. Wij geloven in een echt inclusieve samenleving die rekening houdt met iedereen, waarin zwakkeren en minderheden niet worden overruled door politieke belangen, ideologieën of regelzucht van meerderheden. 

Ons belang als parochie: de bereikbaarheid van onze kerken, en bijzonder de Lambertuskerk. Willen wij de Lambertuskerk in de toekomst als kerk (of hoe dan ook) kunnen behouden, is goede bereikbaarheid net zo noodzakelijk als voor de centrumondernemers. Oók bereikbaarheid per auto. Daarom sluit de Lambertusparochie zich aan bij de noodkreet van de centrumondernemers; wij hebben hetzelfde belang. Het was al ingrijpend genoeg dat de kerk destijds in de voetgangerszone kwam. Dat heeft de gemeente destijds ook al opgelegd en beloften van bereikbaarheid steeds geschonden. Het is genoeg. Wij willen niet zo radicaal beperkt worden in onze rechten als geloofsgemeenschap, of met een monumentaal gebouw blijven zitten dat door gemeentelijke maatregelen in zijn mogelijkheden wordt beperkt. Een kerk of winkel waar je nauwelijks meer kunt komen, tenzij je gaat fietsen, kun je waarschijnlijk sluiten. Dat is unfair. 

Ondergetekende, pastoor van de parochie H. Lambertus en deken van Helmond, sluit zich derhalve aan bij de belanghebbenden die zich verzetten tegen de Mobiliteitsvisie. Het achterliggende idee kan nobel lijken, maar de uitvoering is te rigide, sluit mensen uit, en is buiten verhouding. Het doet mensen tekort en brengt het voortbestaan van de Lambertuskerk in de huidige vorm in gevaar.

Oproep

Wij steunen de initiatiefnemers van de actie rond de Mobiliteitsvisie. Laat uw mening horen via www.helmond.nl/spreekrecht. Laat u niet monddood maken, en kom op voor uw rechten en belangen. U hebt tot 30 mei de tijd voor de eerste inspraakronde.

Laat van u horen, als een bereikbare Lambertuskerk en de binnenstad u iets waard is. Wij willen niet op slot! 

Pastoor-deken drs. E. Seidel