AANMELDEN EERSTE COMMUNIE

Aanmelden eerste communie

Zoals altijd beginnen we voor de herfstvakantie met de opgave voor de eerste communie. Want het vieren van de eerste communie is meer dan het feestelijke moment. Het is ook: met Jezus en de Kerk op weg gaan. Daar neem je de tijd voor. Daarom starten we na de herfstvakantie meteen met de voorbereiding. 

Wie mee wil doen met de eerste communie in 2023, begint met het volgende:

1) Formulier downloaden en volledig invullen  (PDF bestand)

 

klik op het plaatje

Wie niet kan downloaden of printen, kan een formulier ophalen op het parochiekantoor, Tolpost 1 (Jozefkerk) op woensdag of donderdag tussen 9:30 en 12:00.

 

2) Naar de informatieavond komen

Wij geven de informatie over de voorbereiding op ouderbijeenkomsten in de Jozefkerk. Wij bieden daar twee gelegenheden voor:

·                     maandag 17 oktober om 19:30

·                     donderdag 20 oktober om 19:30

Let op! U kunt uitsluitend op die twee ouderavonden uw kind opgeven. Dat gaat niet per mail of telefoon, niet bij de priesters, en niet bij de werkgroep. En ook niet na 20 oktober. Wees er op tijd bij, we maken geen uitzonderingen.

Bij de ouderavond krijgt u alle informatie over de voorbereiding. U krijgt dan ook een kinderbijbel mee. Op de ouderavond neemt u het formulier mee, én de betaling. De voorbereiding kost u 55 euro. U kunt contant betalen, of pinnen, of overmaken via uw bank-app.

Opmerkingen bij het opgeven. 

a) Wij verwachten van de ouders dat zij de Nederlandse taal voldoende beheersen. In het verleden is het vaker voorgekomen dat we met de ouders nauwelijks konden communiceren, dat mails niet werden begrepen, of dat de communicanten als tolk moesten optreden. Dat kan voor de communie in 2023 niet. Er zijn voor Poolse gelovigen en anderstalige gemeenschappen eigen vieringen en mogelijkheden. Wij willen voor de Nederlandstalige voorbereiding in het Nederlands met iedereen kunnen spreken. Helaas kunnen we daar geen uitzonderingen op maken.

b) Wij zijn als parochie niet gekwalificeerd voor bijzonder onderwijs. Wij werken met groepen in de voorbereiding en kunnen geen individuele les geven. Als een kind om welke reden dan ook niet mee kan doen met het gewone programma, kunnen we in overleg kijken wat er mogelijk is. Maar we willen het wel bij de ouderavond van u vernemen als uw kind gewoonlijk in een speciaal traject zit. 

c) Voor kinderen van het Woonwagenpastoraat hebben we een eigen voorbereiding en vieringen. Neem daarvoor contact op met diaken van Leuken.

 

3) Voorbereiding en vieringen

Na de opgave gaan we met de kinderen een mooie weg met Jezus naar de feestelijke communieviering in 2023.


De communievieringen zijn op:

·                     zaterdag 13 mei

·                     zaterdag 10 juni

Wij kunnen nu nog niet zeggen in welke groep uw communicant de communie kan doen, of hoe laat de viering is. Dat hangt af van het aantal kinderen dat meedoet. We weten dat pas als alle inschrijvingen verwerkt zijn.

Meedoen met de eerste communie betekent ook: trouw naar alle verplichte lessen en bijeenkomsten komen. Het kan zijn dat een kind ooit ziek is, of écht niet kan. Maar dat zal niet meer dan een enkele keer zo zijn. Wie te veel bijeenkomsten mist, kan helaas geen communie doen. Als iemand niet kan, is het netjes dat u het kind correct afmeldt. Wij verwachten van iedereen correcte omgangsvormen. Wij doen als parochie ons best voor uw kind, wij verwachten van iedereen dan ook dat we samen ons best doen.

Welkom bij een mooie voorbereiding op de eerste communie!

 

** Alles wat we nu organiseren en voorbereiden is uiteraard nog zeer afhankelijk van eventuele ontwikkelingen rond het coronavirus. We verwachten geen grote problemen dit jaar maar zeker weten we niets. Data en mogelijkheden zijn dus onder voorbehoud dat kan en mag.