AANMELDEN EERSTE COMMUNIE

Aanmelden eerste communie


Zoals altijd beginnen we voor de herfstvakantie met de opgave voor de eerste communie. Want het vieren van de eerste communie is meer dan het feestelijke moment. Het is ook: met Jezus en de Kerk op weg gaan. Daar neem je de tijd voor. Daarom starten we na de herfstvakantie meteen met de voorbereiding. 

Wie mee wil doen met de eerste communie in 2024, begint met het volgende:

1) Formulier downloaden en volledig invullen  (PDF bestand)

 

klik op het plaatje voor de link

Inschrijfformulier als WORD-bestand HIER

Wie niet kan downloaden of printen, kan een formulier ophalen op het parochiekantoor, Tolpost 1 (Jozefkerk) op woensdag of donderdag tussen 9:30 en 12:00.

 

2) Naar de informatieavond komen

Wij geven de informatie over de voorbereiding op ouderbijeenkomsten in de Jozefkerk. Wij bieden daar twee gelegenheden voor:

·                     Woensdag 11 oktober om 19:30

·                     Donderdag 12 oktober om 19:30

Let op! U kunt uitsluitend op die twee ouderavonden uw kind opgeven. Dat gaat niet per mail of telefoon, niet bij de priesters, en niet bij de werkgroep. En ook niet na 12 oktober. Wees er op tijd bij, we maken geen uitzonderingen.

Bij de ouderavond krijgt u alle informatie over de voorbereiding. U krijgt dan ook een kinderbijbel mee. Op de ouderavond neemt u het formulier mee, én de betaling. De voorbereiding kost u 60 euro. U kunt contant betalen, of pinnen, of overmaken via uw bank-app.

Opmerkingen bij het opgeven. 

a) Wij verwachten van de ouders dat zij de Nederlandse taal voldoende beheersen. In het verleden is het vaker voorgekomen dat we met de ouders nauwelijks konden communiceren, dat mails niet werden begrepen, of dat de communicanten als tolk moesten optreden. Dat kan voor de communie in 2024 niet. Er zijn voor Poolse gelovigen en anderstalige gemeenschappen eigen vieringen en mogelijkheden. Wij willen voor de Nederlandstalige voorbereiding in het Nederlands met iedereen kunnen spreken. Helaas kunnen we daar geen uitzonderingen op maken.

b) Wij zijn als parochie niet gekwalificeerd voor bijzonder onderwijs. Wij werken met groepen in de voorbereiding en kunnen geen individuele les geven. Als een kind om welke reden dan ook niet mee kan doen met het gewone programma, kunnen we in overleg kijken wat er mogelijk is. Maar we willen het wel bij de ouderavond van u vernemen als uw kind gewoonlijk in een speciaal traject zit. 

c) Voor kinderen van het Woonwagenpastoraat hebben we geen eigen voorbereiding of viering meer. Neem voor vragen contact op met diaken van Leuken. Kinderen van de woonwagenlocaties kunnen deelnemen in de parochies waar ze wonen.

 

3) Voorbereiding en vieringen

Na de opgave gaan we met de kinderen een mooie weg met Jezus naar de feestelijke communieviering in 2024.


De communievieringen zijn op:

·                     zaterdag 20 april

·                     zaterdag 25 mei

Wij kunnen nu nog niet zeggen in welke groep uw communicant de communie kan doen, of hoe laat de viering is. Dat hangt af van het aantal kinderen dat meedoet. We weten dat pas als alle inschrijvingen verwerkt zijn.

Meedoen met de eerste communie betekent ook: trouw naar alle verplichte lessen en bijeenkomsten komen. Het kan zijn dat een kind ooit ziek is, of écht niet kan. Maar dat zal niet meer dan een enkele keer zo zijn. Wie te veel bijeenkomsten mist, of zonder afmelden wegblijft, kan helaas geen communie doen. Wij verwachten van iedereen correcte omgangsvormen. Wij doen als parochie ons best voor uw kind, wij verwachten van iedereen dan ook dat we samen ons best doen.

Welkom bij een mooie voorbereiding op de eerste communie!